فیلم رمانتیک دهه گذشته : در این مطلب قرار است برخی از برترین فیلمهای عاشقانه دهه گذشته سینمای جهان را معرفی کنیم تا در این روزها، بتوانید آنها را تماشا کنید؛
فیلم های رمانتیک
به گزارش هفت هنر : فیلم عاشقانه همواره طرفداران پروپاقرص خود را داشته است و شاید بهتر باشد بگوییم تقریباً هر کسی که تجربه تماشای فیلم را داشته باشد، با یک داستان اصلی یا فرعی عاشقانه مواجه شده و سینمای رمانتیک رد پای خود را در همه ژانرها بهجای گذاشته است. اگر بهفیلمهای برتر تمام دوران نیز نگاهی داشته باشید، میبینید داستان اصلی بسیاری از شاهکارهای سینمایی، موضوعی عاشقانه بوده و اگر هم اینطور نباشد، حداقل با یک داستان فرعی کوچک، عشق سهم خود را ادا کرده است؛ از عشق انسان به انسان گرفته تا عشق بهدیگر موجودات و حتی عشق بهجنگ و خونریزی.
اما در این مطلب قرار نیست بهعاشقانههایی که تمی اکشن دارند بپردازیم و هدف معرفی فیلمهایی است که در دهه اخیر، بهترینهای ژانر خود بودهاند و بهخوبی احساسات تماشاچی را در مشت خود گرفتند و بهابعادی از این کلمه قدیمی پرداختهاند که بسیاری اوقات توان بیان این کشمکشهای درونی را نداریم و با تماشای فیلم است که پی بهآشوب درونی بیدرمان خود میبریم. حقیقت این است که هر کسی، از عاشقانهای خوب لذت میبرد و فیلمهای خوب این ژانر سبب میشوند کمی از دنیای مادی و زندگی روزمره تکراری و رباتی فاصله بگیریم و در قلب خود، شرارههای عشقی را احساس کنیم که داشتهایم، داریم یا بهوقتش بهسراغمان خواهد آمد.
در ژانر عاشقانه، معمولاً بهترینها، تراژدیترینها هستند و در این فهرست چند فیلم عاشقانه-تراژدی نیز معرفی شده است. درمجموع در مقاله برترین فیلمهای عاشقانه دهه اخیر، فیلمهایی معرفی شدهاند که عشق وجه مشترک و اصلی تمامی آنها است. درست است که شاهکارهایی چون Casablanca (کازابلانکا) و An Affair to Remember (عشقبازی بهیادماندنی) در این فهرست حضور ندارند، اما حتی در دهه اخیر نیز فیلمهایی بودهاند تا طرفداران سینمای رمانتیک را راضی نگه داشته باشند. ما نیز سعی کردهایم بهترین فیلم های عاشقانه که از سال ۲۰۱۰ بهبعد اکران شدهاند و رضایت منتقدان را بههمراه داشته و تماشاچیان را نیز راضی از سالن سینما بهخانه فرستادهاند، در این فهرست معرفی کنیم. باید بدین موضوع نیز اشاره داشته باشیم در این فهرست، فیلمها تنها باتوجهبهتاریخ اکران مرتب شدهاند و از آن جایی که انتخاب یک فیلم بهعنوان برترین فیلم، کار آسانی نبود، درنهایت چنین تصمیمی گرفته شده است و درانتها هدف پیشنهاد تماشای برترینهای این ژانر بهکاربران گرامی بوده است و امیدواریم از تماشا یا تماشای دوباره فیلمهای معرفیشده، نهایت لذت را ببرید. در معرفی بهترین فیلم های عاشقانه دهه اخیر، همراه ما باشید. در نظر داشته باشید که این فهرست، صرفا براساس سال اکران فیلمها مرتب شده و ترتیب خاص دیگری ندارد:
همچنین اگر به دنبال آخرین لیست فیلمهای عاشقانه هستید، پیشنهاد میکنیم سری به مقاله بهترین فیلم های عاشقانه 2020 زومجی بزنید.
کپی برابر اصل
(2010) Certified Copy
کارگردان: عباس کیارستمی | بازیگران: ژولیت بینوش، ویلیام شیمل
امتیاز راتن تومیتوز: ۸۹ | امتیاز متاکریتیک: ۸۲ | امتیاز آی ام دی بی: ۷/۳
عباس کیارستمی در فیلم «کپی برابر اصل»، نگاه همیشگی بهعشق را تغییر داده و افسانهای عاشقانه میان دو عاشق را از نو بنا مینهد و تلاشهای گاه مذبوحانه، نومیدانه و از روى استيصال دو عاشقی را بهتصویر میکشد که در دل، آرزوی نجات ازدواجشان را دارند و جالب اینجا است که در بسیاری از اوقات کارگردان تلاش میکند رابطه عاشقانه دو شخصیت اصلی داستان را پررنگ نکند و همهچیز در این فیلم عادی و بهقصد، بیگرمای ملایم عشق نشان داده میشود و بیشتر شاهد جروبحث عاشقان داستان هستیم. فشارهای بیرونی و نابسامانی درونی دو شخصیت اصلی، آنها را در مسیری قرار داده است که
همچون غریبهها با هم رفتار میکنند و سعی دارند رابطهٔ عاشقانه خود را از نو بسازند تا شاید بهآن احساسی که روزگاری در تمام لحظات خود داشتند و حال زیر غبار زمانه و نتیجه بیرحمانه بهادادن بهعادت مدفون شده است، برسند. این فیلم شاید یک درام ساده بهنظر برسد که سؤالات سادهای مطرح میکند و پاسخی معمولی برای آنها دارد، ولی عشقی که بهتصویر میکشد، همان تعریف پیچیده این کلمه است و یکی از حقیقیترین تعاریف آن. قاببندی صحنهها، همچون اکثر آثار کیارستمی، فوقالعاده است و باز هم گفتگوهای طولانی شخصیتها را شاهد هستیم و خب ماشین نیز یک از علاقمندیهای این کارگردان فقید سینمای ایران برای باز کردن سر صحبت بوده است.
ژولیت بینوش و ویلیام شیمل، بازیهای بهیادماندنی در این فیلم دارند و البته از نقشآفرینی کوتاه و فوقالعاده ژان-کلود کریر، فیلمنامهنویس و بازیگر فرانسوی که از دوستان نزدیک لوئیس بونوئل افسانهای بوده است نیز نباید غافل شد. ژولیت بینوش برای بازی در فیلم «کپی برابر اصل»، جایزه بهترین بازیگر نقش اول زن جشنواره فیلم کن ۲۰۱۰ را بهخود اختصاص داد. عباس کیارستمی نیز در بخش کارگردانی همان جشنواره، یکی از نامزدهای دریافت جایزه نخل طلا بود. عباس کیارستمی، کارگردان، فیلمنامهنویس، تدوینگر، عکاس، تهیهکننده و نقاش ایرانی بود.
از آثار معروف وی میتوان بهسهگانه «کوکر» یا سهگانه «زلزله» اشاره کرد که فیلمهای «خانه دوست کجاست؟»، «زندگی و دیگر هیچ» و «زیر درختان زیتون» را شامل میشد. معروفترین و شاخصترین فیلم این کارگردان خوشنام ایرانی، فیلم «طعم گیلاس» بود که جایزه نخل طلای جشنواره فیلم کن ۱۹۹۷ را بهدست آورد. فیلم «کپی برابر اصل»، فروشی بهاندازه بودجه ۷ میلیون یورویی خود داشت. کپی برابر اصل بی شک یکی از بهترین فیلم های عاشقانه است که باید تماشا کنید.
ولنتاین غمگین
(2010) Blue Valentine
کارگردان: درک سیانفرنس | بازیگران: رایان گاسلینگ، میشل ویلیامز، مایک ووگل
امتیاز راتن تومیتوز: ۸۷ | امتیاز متاکریتیک: ۸۱ | امتیاز آی ام دی بی: ۷/۴
پیش از ساخت و اکران فیلم فوقالعاده تحسینشده Marriage Story (داستان ازدواج) نوآ بامباک، این فیلم «ولنتاین غمگین» درک سیانفرنس بود که داستان جدایی دو عاشق را بهبهترین شکل ممکن بهتصویر کشید و شاید آن را بتوان بهترین فیلم این دهه از این منظر لقب داد که عاشقان قصه دائم در رفتوآمدند و ازدواج آنها گویی دیگر دوامی ندارد و پایههای احساسات طرفین بهشدت سست شده است، اما در دل آنها چه میگذرد؟ شخصیت دین ترک تحصیل کرده است و در یک شرکت حملونقل در شهر نیویورک کار میکند. شخصیت سیندی هم دانشجوی پزشکی است که همراه خانواده زندگی میکند و دل خوشی از پدر ندارد و تنها همدم وی، مادربزرگش است. این دو شخصیت بهصورت اتفاقی با هم در عرض چند هفته آشناشده و عاشق یکدیگر میشوند.
سیندی پس از مدتی متوجه میشود که باردار است و البته این فرزند از دین نیست و آنها بههمین علت تصمیم بهازدواج میگیرند و همین اتفاق و شروع زندگی نهچندان جذاب، جرقه مشکلات ادامهدار آنها را میزند. دو فیلم «ولنتاین غمگین» و «داستان ازدواج»، نقاط مشترک زیادی دارند؛ اینکه داستان هر دو در مورد زوجی است که بهانتهای خط رسیدهاند، زوجی که از صمیم قلب یکدیگر را دوست دارند، هر دو فیلم با استفاده از فلشبک، لحظات شاد و غمگین زندگی زوجین را بهنمایش میگذارند. عنصر تراژدی در تاروپود هر دو فیلم تنیده شده است و در هر دو فیلم تماشاچی تنها آرزو میکند که هرچه زودتر عاشقان درمانده بهوصال دوبارهای برسند، اگرچه بیشمار مشکل وجود دارد و داستان بهنحوی روایت میشود که امیدی بهسازگاری طرفین نیست.
اما تفاوت اساسی دو فیلم جایی است که شخصیتهای فیلم «داستان ازدواج»، از صمیم دل عشق یکدیگر را در سینه دارند، اما در فیلم «ولنتاین غمگین» نمیتوان از این موضوع با اطمینان سخن گفت و شخصیتهای داستان گاه چنان نسبت بههم رفتار ظالمانهای در پیش میگیرند که گویی تنها گذشته تراژیک هر کدام، همچون بندی نازک، آنها را درکنار هم نگه داشته است. برخلاف فیلم «داستان ازدواج»، درک سیانفرنس نشان میدهد که چطور دو عاشق میتوانند مسیرهای جداگانهای در پیش بگیرند و چیزهای متفاوتی بخواهند که دیگری ندارد، یکی بهزبان بیاورد و دیگری شهامت بیان حقیقت را حتی برای خودش نداشته باشد؛ «ولنتاین غمگین» زندگی عاشقانی را بهتصویر میکشد که در درون هستی فلاكتبار، ناشاد و تأسفآوری گیر کردهاند و گویی راه فراری بر آنها نیست.
درک سیانفرنس، کارگردان، فیلمبردار و فیلمنامهنویس آمریکایی است و دیگر فیلم معروف وی، فیلم The Place Beyond the Pines (مکانی آن سوی کاجها) است که تماشای آن فیلم را نیز پیشنهاد میکنیم. در فیلم «ولنتاین غمگین»، رایان گاسلینگ، میشل ویلیامز و مایک ووگل حضور داشتند و بهایفای نقش پرداختند و میشل ویلیامز با نقشآفرینی خوب خود، نامزد دریافت جایزه اسکار بهترین بازیگر زن شد و البته رایان گاسلینگ نیز نقشآفرینی درخشانی در این عاشقانه دردناک داشت. این فیلم با بودجه یک میلیون دلاری، فروشی ۱۵ میلیون دلاری در گیشه داشت. اگر به دنبال بهترین فیلم های رمانتیک هستید ولنتاین غمگین را در فهرست تماشای خود قرار دهید.
نیمهشب در پاریس
(2011) Midnight in Paris
کارگردان: وودی آلن | بازیگران: اوون ویلسون، ریچل مکآدامز، ماریون کوتیار، کتی بیتس، لئا سیدو و آدریان برادی
امتیاز راتن تومیتوز: ۹۳ | امتیاز متاکریتیک: ۸۱ | امتیاز آی ام دی بی: ۷/۷
کارنامه کاری وودی آلن، شاید بالاوپایین زیاد داشته باشد، از نظر منتقدان و از نظر فروش در گیشه، اما وی همیشه توانسته اثر هنری خود را بهنحوی خلق کند که در دوره خود، رضایت خاطر تماشاچی را بههمراه داشته باشد و کیفیت فیلمهای وی معمولاً همیشه خوب است و زیر خوب بهسختی میتوان فیلمی از وی پیدا کرد و از همه مهمتر، شیرینی ذاتی تماشای آثار وی است. وودی آلن سبک خود را دارد و این مورد در فیلم «نیمهشب در پاریس» نیز حفظ شده است. فیلم «نیمهشب در پاریس»، محصول سال ۲۰۱۱، درنهایت زیبایی، ما را بهدوران خوش و جذاب قرن نوزدهم و بیستم فرانسه میبرد و با هنرمندانی آشنا میکند که هرکدام تأثیری شگرف در شکلگیری هنر امروزی داشتهاند. این عاشقانه فانتزی داستان جیل پندر فیلمنامهنویس را دنبال میکند که باید با اهداف کاملاً متفاوت نامزدش و نگاه متفاوت او بهزندگی کنار بیاید. پندر با بازی بسیار عالی اوون ویلسون، هر نیمهشب در زمان سفر میکند و با یکی از هنرمندان بزرگ دیدار میکند، از سالوادور دالی و پابلو پیکاسو گرفته تا فیتزجرالد و همینگوی. فیلم بهطور کلی بنمایهٔ نوستالژی و مدرنیسم را دنبال میکند و بهقدری خوشساخت است که نامزدی بهترین فیلم، بهترین کارگردانی و بهترین کارگردانی هنری اسکار را برای وودی آلن بههمراه داشت که البته وی تنها موفق بهدریافت جایزهٔ بهترین فیلمنامه شد. وودی آلن در فیلم خود نگاهی پرمهرومحبت بهشهر پاریس داشته و تجلی عشق را میتوان در شخصیت فراموشنشدنی آدریانا مشاهده کرد.
انسان همیشه از زمان حال ناراضی است و گذشته را ستایش میکند و نگاه وودی آلن بهاین قضیه، هم انتقادی و هم تأییدی است. وودی آلن، کمدین، بازیگر، کارگردان، نویسنده و موسیقیدان آمریکایی است. این کارگردان افسانهای سینمای هالیوود، نوزده بار نامزد اسکار و چهار بار برنده آن شده که این جوایز شامل یک جایزه اسکار بهترین کارگردانی برای فیلم کمدی و رمانتیک Annie Hall (آنی هال) و سه جایزه اسکار بهترین فیلمنامه غیراقتباسی است. اکثر آثار این کارگردان، رگههای از عاشقانگی در خود دارند و وی آنقدر فیلم خوب زیاد دارد که نام بردن از همه آنها امکانپذیر نیست. در فیلم عاشقانه «نیمهشب در پاریس»، بازیگرانی چون اوون ویلسون، ریچل مکآدامز، ماریون کوتیار، کتی بیتس، لئا سیدو و آدریان برادی حضور دارند و بهایفای نقش پرداختهاند. این فیلم با بودجه ۱۷ میلیون دلاری، فروش ۱۵۴ میلیون دلاری در گیشه داشت و یکی از پرفروشترین آثار وودی آلن در طول تقریباً ۷۰ سال فعالیت کاری وی محسوب میشود. Midnight in Paris از جمله دیگر فیلم های عاشقانه فهرست است.
عشق
(2012) Amour
کارگردان: میشائل هانکه | بازیگران: ژان لویی ترنتینیان، امانوئل ریوا
امتیاز راتن تومیتوز: ۹۳ | امتیاز متاکریتیک: ۹۴ | امتیاز آی ام دی بی: ۷/۹
در فیلم «عشق»، داستان دو زن و مرد، یک زوج پیر دوستداشتنی و موقر که سالها با یکدیگر بودهاند و شغل و هنرشان آموزش پیانو است، روایت میشود. این دو زوج عاشق که عمری را درکنار یکدیگر سپری کردهاند، پس از تماشای کنسرت یکی از شاگردان زن، بهخانه برمیگردند و میبینند قفل در شکسته شده و اولین نشانه ورود مهمان ناخواسته زندگی همه ما معرفی میشود؛ مرگ که عشق را هم راه فراری از آن نیست. فردای آن روز زن سکته میکند و مدتی بعد سکتهٔ دوم را هم تجربه میکند و رفتهرفته اوضاع وی بدتر میشو لحظه لحظه زندگی خود کنار این زن بوده و شاهد پرپرشدن تمام آن چیزی است که گویی حتی فکرش را هم نمیکرد، همچون همه انسانها، روزها را بهسختی سپری میکند. عشق برای هر شخص تعریف خود را دارد و تجلی آن بهصورتی متفاوت است، گاه باخوشی همراه میشود و گاه پایانی دردناک دارد. میشائل هانکه با فیلمهای خود نشان داده است جهان را جای خوبی نمیبیند و از نظر وی تنهایی، اولین و آخرین همدم انسان است و خب این نگاه در فیلم «عشق» نیز وجود دارد و تماشاچی همچون دیگر ساختههای وی، با لقمهای جویدهشده طرف نیست و باید دست بکار شده و خود را در جای شخصیتها بگذارد و برداشت خود را داشته باشد. این فیلم عاشقانهای حقیقی است و در آن همهچیز، حتی عشق نیز عمری دارد و تنها وجود پایدار، تنهایی انسان است.
فیلم «عشق» در جشنواره کن سال ۲۰۱۲ نخل طلای بهترین فیلم را بهدست آورد. استفاده هانکه از دو بازیگر قدیمی سینما، ژان لویی ترنتینیان و امانوئل ریوا، برای طرفداران سینمای اروپا بسیار نوستالژیک و خاطرهانگیز بود. میشائل هانکه با ساخت این فیلم، گلدن گلوب را نیز بهدست آورد و در هشتادوپنجمین مراسم اسکار، در بخشهای بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر نقش اصلی زن، بهترین فیلمنامه اورجینال و بهترین فیلم خارجیزبان نامزد دریافت جایزه شد که آخری را از آن خود کرد. این کارگردان اتریشی تاکنون دو بار نخل طلای کن را دریافت کرده است؛ وی در سال ۲۰۰۹ نیز با ساخت فیلم The White Ribbon (روبان سفید) این جایزه را بهدست آورده بود. از دیگر فیلمهای معروف هانکه میتوان به فیلم Funny Games (بازیهای مسخره) و البته بازسازی آن، فیلم Hidden (پنهان) و Happy End (پایان خوش) اشاره داشت که این فیلم آخر را میتوان دنباله معنوی فیلم «عشق» دانست و یکی از نامزدهای دریافت نخل طلای هفتادمین جشنواره فیلم کن هم بود. Amour یکی از بهترین فیلم های عاشقانه فهرست زومجی است.
د و هر لحظه بهمرگ نزدیکتر و در این لحظات سخت و تلخ، پیرمردی که در لحظه لحظه زندگی خود کنار این زن بوده و شاهد پرپرشدن تمام آن چیزی است که گویی حتی فکرش را هم نمیکرد، همچون همه انسانها، روزها را بهسختی سپری میکند. عشق برای هر شخص تعریف خود را دارد و تجلی آن بهصورتی متفاوت است، گاه باخوشی همراه میشود و گاه پایانی دردناک دارد. میشائل هانکه با فیلمهای خود نشان داده است جهان را جای خوبی نمیبیند و از نظر وی تنهایی، اولین و آخرین همدم انسان است و خب این نگاه در فیلم «عشق» نیز وجود دارد و تماشاچی همچون دیگر ساختههای وی، با لقمهای جویدهشده طرف نیست و باید دست بکار شده و خود را در جای شخصیتها بگذارد و برداشت خود را داشته باشد. این فیلم عاشقانهای حقیقی است و در آن همهچیز، حتی عشق نیز عمری دارد و تنها وجود پایدار، تنهایی انسان است.
فیلم «عشق» در جشنواره کن سال ۲۰۱۲ نخل طلای بهترین فیلم را بهدست آورد. استفاده هانکه از دو بازیگر قدیمی سینما، ژان لویی ترنتینیان و امانوئل ریوا، برای طرفداران سینمای اروپا بسیار نوستالژیک و خاطرهانگیز بود. میشائل هانکه با ساخت این فیلم، گلدن گلوب را نیز بهدست آورد و در هشتادوپنجمین مراسم اسکار، در بخشهای بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر نقش اصلی زن، بهترین فیلمنامه اورجینال و بهترین فیلم خارجیزبان نامزد دریافت جایزه شد که آخری را از آن خود کرد. این کارگردان اتریشی تاکنون دو بار نخل طلای کن را دریافت کرده است؛ وی در سال ۲۰۰۹ نیز با ساخت فیلم The White Ribbon (روبان سفید) این جایزه را بهدست آورده بود. از دیگر فیلمهای معروف هانکه میتوان به فیلم Funny Games (بازیهای مسخره) و البته بازسازی آن، فیلم Hidden (پنهان) و Happy End (پایان خوش) اشاره داشت که این فیلم آخر را میتوان دنباله معنوی فیلم «عشق» دانست و یکی از نامزدهای دریافت نخل طلای هفتادمین جشنواره فیلم کن هم بود. Amour یکی از بهترین فیلم های عاشقانه فهرست زومجی است.